Bereiding met behulp van de Sous Vide:

Het totale proces van bereiden omhelst twee stappen. Het eerste gedeelte is de garing en het tweede gedeelte is het branden van het vlees. Je kunt ervoor kiezen zelf nog het vlees van tevoren een uur op een zo laag mogelijke temperatuur te roken op de barbecue. Uit onze ervaring kunnen we je vertellen dat dit zeker de moeite waard is. Echter om de technieken apart en zo eerlijk mogelijk te beoordelen, hebben we in onze bereiding dit deze keer niet gedaan. Ook hier geldt dus: beperk je niet tot alleen onze tips en bereidingsmethodes. Hopelijk raak je zelf na het een en ander geprobeerd te hebben, gemotiveerd om zelf verder te gaan experimenteren.

Wat heb je nodig:

- Een sous vide

- Een waterbak

- Vacuümapparaat

- Vacuüm zakken

- Sous vide brander

Voor meer algemene bereidingstips en hoe om te gaan met de Sous vide en de brander, klik hier.

Stap 1:

 

Het schoongemaakte en gekruid vlees dient in wat kleinere stukken gesneden te wordenDe grootte van de stukken is afhankelijk de zak grootte die je gaat gebruiken. 


Hoe simpel kan het zijn? Hang de zak(ken) met schoongemaakt en gemarineerd vlees in de sous vide bak gevuld met water en stel de temperatuur in op 71 graden Celsius. Laat het vlees nu 24 uur garen.

Stap 2:

Na 24 uur kan het vlees uit de zak(ken). 

Het vlees ziet er nu niet zo heel geweldig uit en heeft weinig kleur. Maar pas op dat het vlees niet van het bot valt, want het vlees is goed gaar na 24 uur. 

Dep ze vervolgens weer droog met keukenrol. Leg ze, als ze daar al niet op lagen, op een geschikte ondergrond om op te kunnen branden. Smeer de bovenkant, oftewel de vlezige zijde, in met een (barbecue) saus.  

De spareribs kunnen nu aangebrand worden met de hiervoor geschikte brander. Het branden van vlees doe je het liefst uit veiligheidsoverwegingen in de buitenlucht. 

Neem tijdens het branden de tijd en ga rustig met de vlam over het vlees totdat het niet meer glazig kijkt en mooi bruin is. Tijdens het branden zorg je dat de blauwe kegel van de vlam het vlees niet aanraakt. In de blauwe vlam is het gas/butaan onvolledig verbrand en je vlees zal naar het gas gaan smaken. Dat is niet lekker!

Na het branden is het vlees klaar om op te eten.


De beoordeling:

Het vlees is beoordeeld op smaak, malsheid en techniek.

Smaak: 

In onze bereidingswijze hebben we gekozen het vlees niet te roken. Zoals eerder aangegeven hebben we dit gedaan om de technieken eerlijk ten opzichten van elkaar te kunnen beoordelen. Ga je zelf aan de slag en heb je de mogelijkheid dit te doen, ga dit absoluut eens proberen is ons advies. Je gaat hier geen spijt van krijgen!

Echter zonder de rooksmaak is de sparerib bereid met behulp van de Sous Vide ook bovengemiddeld lekker.

Voor smaak krijgt de sparerib een 8

Malsheid:

Voor wat betreft malsheid is er eigenlijk geen andere techniek die zorgt voor een betere score. Het langzaam garen op de juiste temperatuur zorgt voor perfect mals vlees. 

Voor malsheid krijgt de sparerib een 10.

Techniek:

Spareribs kunnen erg makkelijk met behulp van een Sous Vide bereid worden. Het enige wat de score drukt is de handigheid die je moet hebben tijdens het verpakken van het vlees en de tijd die nodig is om het vlees te garen. In de praktijk zal de bereidingstijd niet zo een issue zijn, omdat je dit incalculeert. Kort gezegd, een kind kan de was doen.

Voor techniek krijgt de sous vide een 9.

Dit geeft een totaal gemiddelde score van 9 voor spareribs bereid met behulp van de sous vide.