Bereiding in de instant pot:
Wanneer je zin hebt in een lekkere en snelle spareribs, oftewel de turbo-rib, dan kies je voor bereiding in de instant pot. Bij een snelle bereiding hoort ook een korte uitleg:
Wat heb je nodig:
Voor meer algemene bereidingstips en hoe om te gaan met instant pot, klik hier.
Werkwijze
Vul de Instant pot met een laagje water (duimdikte) en een scheutje appelazijn. Plaats het vlees-rekje onderop de bodem van de pot en leg het vlees hierop.
Sluit de deksel en het ventiel bovenop de deksel.
Kies programma "pressure cook" en stand "normaal".
De instant pot blijft nu ON aangeven totdat deze op druk/temperatuur is. (druk is temperatuur zoals ze in de techniek zeggen) Zodra de pot op druk is, hoor je een piepje en begint er een timer te lopen, van 25 minuten terug naar 0. Zodra deze op 0 staat, hoor je weer een piepje en is het koken klaar. Wacht nu tussen de 5 a 10 minuten, afhankelijk van de vleesgehalte van de spare ribs, met het handmatig druk aflaten via het ventiel. Bij dik-bevleesde spareribs eerder 10 minuten en bij normale of wide-cut spareribs eerder 5 minuten. In deze laatste 5 tot 10 minuten zal het vlees namelijk nog door gaan met garen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen voorkeur. Wil je het vlees nog iets wat vast aan het bot ga voor 5 minuten of mag het er helemaal vanaf vallen (meer pulled pork consistentie) ga dan voor 10 minuten. Let natuurlijk bij het ontluchten op dat je je keuken of jezelf niet onder spettert. Er komen ook hete druppels mee met de damp.
Als de pot geheel drukloos is kan de deksel er af
Haal het vlees eruit en dep de spareribs droog met keukenrol. Leg ze op een geschikt ondergrond om op te kunnen branden. Smeer de bovenkant, oftewel de vlezige zijde, in met een (barbecue) saus.
De spareribs kunnen nu aangebrand worden met de hiervoor geschikte brander. Het branden van vlees doe je het liefst uit veiligheidsoverwegingen in de buitenlucht.
Neem tijdens het branden de tijd en ga rustig met de vlam over het vlees totdat het niet meer glazig kijkt en mooi bruin is. Tijdens het branden zorg je dat de blauwe kegel van de vlam het vlees niet aanraakt. In de blauwe vlam is het gas/butaan onvolledig verbrand en je vlees zal naar het gas gaan smaken. Dat is niet lekker!
Na het branden is het vlees klaar om op te eten.
De beoordeling:
Het vlees is beoordeeld op smaak, malsheid en techniek.
Smaak:
Bij de andere technieken hebben we constant over rooksmaak en het zal je niet verbazen dat we hier nu weer over beginnen. De typische rooksmaak is wat ons betreft echt een element wat bij de sparerib hoort. Ook bij het bereiden van spareribs in de instant pot kan je experimenteren door het vlees van tevoren of achteraf te roken. Achteraf is erg lastig met het vlees uit de pot. Een ander alternatief is bij het water wat je van tevoren in de pot doet, een paar druppels liquid smoke toe te voegen. Dit is niet zoals het echte werk en niet iedereen zal dit ook even lekker vinden, maar laat je zou het een keer kunnen proberen.
Betreffende de smaak van de spareribs, vergeleken met de spareribs bereid via de andere technieken, moeten we eerlijk bekennen dat deze hier niet aan kan tippen. Dit komt wellicht door hogere temperaturen waardoor smaken verloren gaan of door de snelheid van het proces waardoor de smaken niet zo goed in het vlees kunnen trekken.
Laat je door het het onderstaande getal niet ontmoedigen, probeer het eens met een natte marinade of laat het vlees langer in de marinade staan. De instant pot is uitermate geschikt voor vlees in een natte marinade, er valt hier nog best wat te halen.
Dus lekker, maar kan beter....
Voor smaak krijgt onze sparerib een 6.
Malsheid:
Malsheid moet in dezen niet verward worden met gaarheid of zoals wel eens gezegd wordt "het vlees valt zo van het bot". In de instant pot werk je met hoge temperaturen en drukken waardoor het vlees sneller gaart. Echter door de hogere temperaturen verandert de structuur van het vlees en zal het nooit super mals worden zoals vanuit de sous vide.
Voor malsheid krijgt de sparerib een 7.
Techniek:
het bereiden van elk stuk vlees in de instant pot is natuurlijk super eenvoudig en vergt geen vaardigheden of oefening. Het vlees is binnen no-time klaar en daarmee is deze bereidingswijze ideaal als je gaat voor de lekkere en snelle sparerib.
Voor techniek krijgt de instant pot een 9,5.
Dit geeft een totaal gemiddelde score van 7,5 voor spareribs met behulp van de instant pot