Bereiding op de barbecue

Voor bereiding op de barbecue hebben we gekozen voor de klassieke 3-2-1 methode. Hiervoor moet het vlees drie uur indirect gegaard, twee uur gestoomd en een uur ge-mopped worden. Als extra element gaan we in de eerste fase ook rookhout gebruiken om het vlees een authentieke rooksmaak te geven. 

Wat heb je nodig:

- Een barbecue

- Firestarter

- Briketten

- Aluminium lekbakken

- Rib-rack (voor het bereiden van meerdere ribs)

- Aluminium folie

- Vleestang

- Rookhout

- Appelsap

Voor meer algemene bereidingstips en hoe om te gaan met de barbecue, klik hier.

Stap 1:

Begin met het voorbereiden van de barbecue. Zet in het midden van het rooster waar de kolen op komen te liggen een grote aluminium lekbak. Vul de lekbak ongeveer voor de helft met een laagje water. Pak een bakje en vul deze met ongeveer twee handjes rookhout snippers en vul het bakje vervolgens af met water.  Als de briketten, in de firestarter, rondom een as laagje hebben (ze zijn grijs) dan kunnen ze op de barbecue. Maak aan weerszijde van de aluminium lekbak een stapeltje briketten. plaats het vlees rooster boven de briketten en de lekbak en sluit de barbecue. Controleer via de temperatuurmeting in de deksel van de barbecue of er voldoende briketten in de barbecue zitten. Simpel gezegd als de temperatuur bij volledig geopende ventilatie roosters te laag is zitten er te weinig briketten in. Regel de temperatuur in met behulp van de ventilatie roosters tussen de 80 en 100 graden Celsius. Zodra dit gelukt is mag de barbecue (voorlopig) nog een keer open. Leg de spareribs in het midden van het rooster boven de lekbak en leg aan een van de twee zijden van de lekbak een handje uitgelekt rookhout bovenop de briketten. 

Vervolgens deksel weer erop en de timer starten. De spareribs moeten nu drie uur garen. Kijk tussendoor regelmatig of de temperatuur nog goed blijft en stel waar nodig bij.

Afhankelijk van de voorkeur naar rooksmaak sterkte kan je in deze fase van het bereidingsproces nog een keer rookhout toevoegen. Doe dit dan na ongeveer een uurtje of als er geen rookpluim meer uit de barbecue komt. In de hierop volgende stappen zal het vlees geen tot weinig rooksmaak meer opnemen. Let er wel op dat de deksel tussendoor zo min mogelijk open gemaakt wordt. Het liefst gewoon niet! Na drie uur garen kunnen we door naar de volgende stap.

Stap 2:

Nadat de spareribs drie uur via de indirecte methode gegaard zijn mag de deksel er eindelijk even vanaf. Voordat dit moment aangebroken is, moet je ter voorbereiding zorgen dat in de firestarter al wat nieuwe briketten staan te branden als dat nodig is. Of dat nodig is, is afhankelijk van het resterende vermogen van de briketten welke nog op de barbecue liggen. Zijn deze bijna opgebrand of ligt er nog genoeg op? De spareribs kunnen nu ingepakt worden in extra dik aluminium folie, of zoals wij hebben gedaan, in een aluminium schaal leggen en dan inpakken. Dit is dezelfde type schaal die we als lekbak gebruiken. in de schaal doen we tevens een scheut appelsap.

Vervolgens kunnen ze weer terug gelegd worden op het midden van het rooster. Eventueel wat extra briketten erbij en deksel er weer op. Nu laten we de spareribs twee uur lang in het pakketje verder stomen. In verband met de isolerende werking van het folie is het nu niet erg de temperatuur iets hoger aan te houden. Tijdens het stomen mag de temperatuur ongeveer tussen de 90 en 110 graden Celsius zijn.

Stap 3:

Nadat de spareribs twee uur gestoomd hebben mag wederom de deksel er weer vanaf. In deze laatste stap van het proces gaan we de spareribs een uur lang elke tien minuten moppen. Hiervoor kan een kant en klare barbecue saus gebruiken of, als u een natte marinade gebruikt heeft kunt u hiervoor het restant gebruiken. In het geval dat je het restant van de natte marinade gebruikt, zorg dan dat je deze even uitkookt om eventuele bacteriën te doden. Als het maar even gekookt heeft dan is het al goed. In deze laatste stap van het proces raden we je namelijk weer een wat lagere temperatuur aan om te voorkomen dat de mop saus verbrand. Als je een eventuele mop saus maakt van het restant van de natte marinade, vergeet dan niet na het uitkoken hier wat suiker of honing bij te doen. Dit mag ruim vertegenwoordigd zijn in de mop saus. Dit komt niet alleen de smaak ten goede maar dit zorgt tijdens het moppen dat de saus ook goed aan de sparerib blijft plakken. 

Haal de spareribs uit de aluminium verpakking en leg ze in het midden van de barbecue, met de vlezig kant naar boven. Smeer nu met behulp van een kwastje de spareribs in met een laag mop saus en sluit vervolgens de deksel.

De temperatuur van de barbecue dient nu ergens rond de 90 graden Celsius te zijn. 

Laat de spareribs tien minuten liggen en herhaal dit stuk van het proces nog vijf keer. Na de laatste tien minuten, dus na totaal een uur, zijn de spareribs klaar!

De beoordeling:


Het vlees is beoordeeld op smaak, malsheid en techniek.

Smaak:

In onze bereidingswijze hebben we gekozen het vlees lichtjes te roken. Het kunnen roken van vlees op de barbecue is het grote voordeel van deze bereidingstechniek en de rooksmaak komt bij dit stuk vlees prima tot z'n recht. 

Voor smaak krijgt de sparerib een dikke 9

Malsheid: 

Door te kiezen voor de 3-2-1 methode blijft het vlees redelijk mals en droogt niet uit doordat het ook nog gestoomd is. Onze ervaring is dat spareribs op de barbecue die op andere methodes bereid zijn vaak aan malsheid ingeleverd hebben. 

Desalniettemin, krijgt ons stuk vlees voor malsheid een 8.

Techniek:

Voor het oordeel betreffende de techniek, moeten we een kanttekening zetten. Om een zo objectief mogelijke beoordeling te geven worden aspecten zoals "barbecueën is een hobby"  of "ik heb tijd zat" buiten beschouwing gelaten. Als barbecueën een ware hobby van je is raden we je daarom ook aan dit deelcijfer met een korrel zout te nemen. Het cijfer is gebaseerd op voornamelijk tijd, moeite en vaardigheden die nodig zijn dit vlees in een keer goed te bereiden. Hoe makkelijk het ook lijkt als je het hierboven zo leest, het kost toch wel wat tijd en vaardigheden om het vlees op deze manier te bereiden.

Voor techniek krijgt de barbecue een 7.

Dit geeft een totaal gemiddelde score van 8 voor spareribs op de barbecue