Spareribs

Welke methode je ook kiest, je dient de spareribs op dezelfde wijze van tevoren schoon te maken. Tevens raden we je aan de spareribs ook van hun vlies te ontdoen.

Aan de binnenzijde, oftewel de holle zijde van de rib, bevindt zich een vlies welke voor het marineren het beste eerst verwijdert kan worden. Doe je dit niet, dan zal het vlees net wat minder lekker zijn, omdat de specerijen dan niet zo goed in het vlees trekken. Het makkelijkst is als de slager dit voor je kan doen, maar als dit niet kan of je wilt dit zelf doen, dan kan je dit het makkelijkst met een kruiskop schroevendraaier van middelgrote maat doen. Als de schroevendraaier rechtstreeks uit de gereedschapskist komt moet je deze uiteraard goed schoonmaken en desinfecteren. Steek de schroevendraaier ergens aan de zijkant onder het vlies tot ongeveer halverwege de sparerib. Vervolgens een paar keer lichtjes wrikken en het vlies omhoog trekken door de schroevendraaier als het waren als hefboom te gebruiken. Nu kan je het vlies tussen je vingers nemen en in z'n geheel van de sparerib af halen:

Na het ontvliezen, neem een schaal waar de sparerib in past. Vul deze met lauw water en doe hier een klein scheutje natuurazijn bij. Leg de sparerib in het water en verwijder alle losse stukjes bot en vet. Dit laatste is vooral belangrijk bij het bereiden van het vlees op de barbecue, omdat de losse stukjes kunnen verbranden en niet lekker smaken.  Na het wassen van de spareribs moeten deze goed afgespoeld worden onder de koude kraan, om te voorkomen dat ze naar azijn gaan smaken. Vervolgens dep je de spareribs droog, met bij voorkeur keukenrol. Doe dit niet met wc papier of een gewassen theedoek. Wederom wil je niet ongewenste smaken van wasverzachter of parfum vanuit wc papier in het vlees hebben.

Na het ontvliezen en schoonmaken van de spareribs moeten deze gekruid of gemarineerd worden. In onze bereiding hebben we gekozen voor een droge rub, omdat dit past bij de bereidingswijze op de barbecue. Uiteraard dagen wij je uit dit een keer met een natte marinade te proberen. De spareribs dienen volledig voorzien te worden van een goede laag kruiden. Na het kruiden van de spareribs, kan je deze voor het bereiden voor op de barbecue, enige tijd ingepakt in vershoudfolie in de koelkast laten liggen. Voor bereiding in de instant pot mogen de spareribs regelrecht de pan in en voor in de sous vide mogen ze meteen gevacumeerd worden. 

Bereiding op de barbecue:

Bereiding met behulp van de sous vide: 

Bereiding in de instant pot: