Kippenvleugels
Volgens de Chinese kalender was 2017 het jaar van de kip. Hier bij Techmeat.nl is het elk jaar het jaar van de kip! Zoals ze zeggen is kip het meest veelzijdige stuk vlees en daar staan wij geheel achter. Maar dat betekent niet dat we geen voorkeur stuk en bereidingstechniek hebben. Met trots delen we met de bezoekers van onze site deze doorontwikkelde techniek, om de allerbeste vleugels op de barbecue te maken. Na het bereiden van kippenvleugels met behulp van de onderstaande techniek ga jij iedereen versteld doen staan en zal je regelmatig de vraag krijgen of je ze vaker wilt bereiden.
Wat heb je nodig:
- Aluminium folie
Voor meer algemene bereidingstips en hoe om te gaan met de barbecue, klik HIER.
Stap 1:
Om te beginnen moeten de vleugels licht bedekt worden met een droge rub. klik HIER om te kijken welke rub wij gebruikt hebben. Gebruik ongeveer een volle eetlepel rub per 5 vleugels (middelgroot). Dit mag je vlak voordat de vleugels op de barbecue gaan doen en hoeft niet perse uren van tevoren.
Bereid de barbecue om via de indirecte methode je vlees te gaan bereiden op 200°C. Voor meer uitleg over barbecueën op de indirecte methode, klik HIER. Op het moment dat je de briketten aangestoken hebt in de brikettenstarter leg je meteen je rookhout snippers te weken in een bakje water. Dit kan je ook al eerder doen, de snippers moeten minimaal 30 minuten in water geweekt zijn om te voorkomen dat ze meteen opbranden. We gebruiken dus houtsnippers en geen chunks. Wij gebruiken voor onze vleugels bij voorkeur kersenhout. Appelhout kan ook maar kersenhout geniet onze voorkeur. Gebruik een volle hand snippers en als je kleine handen hebt dan iets meer.
Zodra de barbecue op 200°C ingeregeld is en het rookhout een half uur of langer geweekt heeft kunnen de vleugels op het rooster. Om de perfecte vleugels te maken moeten de omstandigheden kloppen en dit zit soms ook in de kleine details. Dus... ook al klinkt het niet belangrijk doe het volgende: Leg de vleugels met de "ruggetjes" naar beneden op het rooster en zorg voor afstand tussen de vleugels. Als je dit doet dan wordt de warmte het best verdeelt over de vleugels en kunnen de relatief dikste stukken vlees het best garen. Dus ga je barbecue niet stampend vol leggen en hou voldoende afstand tot de briketten, om verbranding te voorkomen.
Zodra de vleugels op het rooster liggen pak je een volle hand rookhout snippers en laat deze uitlekken. Nog beter is om het in je gesloten hand even goed te schudden en de centrifugale krachten het werk te laten doen. Leg de snippers bovenop de briketten en sluit de deksel. Bij het inregelen van de temperatuur heb je als het goed is rekening gehouden dat de lucht in/uit-laat roosters niet volledig geopend waren. Ga nu niet de luchtuitlaat-rooster bovenop de deksel helemaal sluiten met de gedachte dat de rook dan langer in de barbecue blijft. Er moet lucht door de barbecue stromen om te voorkomen dat de briketten doven. Zet de timer op 35 minuten vanaf het moment dat de deksel dicht gaat. De komende 35 minuten blijft de deksel erop en gaat niet meer open om bijvoorbeeld extra rookhout toe te voegen, of om tussentijds de vleugels te bewonderen. Mocht de temperatuur terugzakken tot 190°C ga dan ook niet stressen of extra briketten erop leggen, maar laat de vleugels dan 5 minuten langer liggen.
Tijdens het wachten kan je het na-gaar papje bereiden. Wie niet van knoflook houdt (wie houdt er nu niet van knoflook?!) slaat dit over. Het papje (goed voor 15 vleugels) wordt als volgt bereid:
- 4 a 5 Tenen knoflook (persen).
- Theelepel ketjap asin.
- 1x Fijn gesnipperde madam jeanette of originele oranje habanero
- 2 a 3 eetlepels olijfolie.
Wie niet tegen de scherpte van de peper kan doet dit er niet in, maar dit is wel een echte aanrader en onderdeel van ons recept. Een alternatief voor de peper in het papje is een eetlepel "secret aardvark habanero hot sauce". Dit is sowieso een echte aanrader voor wie van pittigheid in zijn of haar gerechten houdt.
Stap 2:
Na 35 minuten kunnen de vleugels van de barbecue. Wij gaan in deze bereiding uit van vleugels van middelgrote maat. Heb je grote(re) vleugels gebruikt dan kan het zo zijn dat ze wat langer op de barbecue moeten liggen. Als je het niet vertrouwd, want bij kip is het extra belangrijk dat het vlees goed gaar is, dan laat je ze 5 minuten langer liggen of controleer je of ze gaar zijn door er eerst een open te snijden. Wat handig is bij het opensnijden of verorberen van deze vleugels, is om kennis te nemen van de zogenaamde "rookring" . Tijdens het roken gaat het vlees vaak een reactie aan met de rook waardoor het vlees een roze kleur krijgt. Dit wordt vaak gezien alsof het vlees niet gaar is. Het wil trouwens ook niet zeggen bij het ontbreken van de zogenaamde rookring, dat het vlees niet naar rook smaakt of dat het rookproces niet geslaagd is. Omdat de vleugels kort gerookt zijn zal het vlees daarom een relatief licht roze kleur kleur kunnen hebben aan de buitenste zijde van het vlees (net onder de vel). De binnenste gedeeltes zullen dan gewoon wit zijn.
Leg de vleugels in aluminiumfolie en smeer ze in met het na-gaar papje. Vouw het aluminiumfolie dicht en zorg dat er geen botjes door het folie steken of dat er openingen in het folie zitten. Nu komt het moeilijkste gedeelte... Laat de vleugels 15 tot 20 minuten afgesloten in het folie rusten. Tijdens dit proces zal het warmte zich over het vlees verdelen en gaat het vlees door met (na)garen. Het vlees zal extra mals worden als je dit doet.