Bereiding met behulp van de Sous Vide:
Het totale proces van bereiden omhelst twee stappen. Het eerste gedeelte is de garing en het tweede gedeelte is het branden van het vlees.
Wat heb je nodig:
Voor meer algemene bereidingstips en hoe om te gaan met de Sous vide en de brander, klik hier.
Stap 1:
Om te beginnen moeten de hamburgers afzonderlijk vacuüm verpakt worden. Vouw de opening van de zak eerste een paar centimeter naar buiten om de sealrand schoon te houden. Was eerst je handen goed met water en zeep in verband met voedselveiligheid. Als je vacuümapparaat de optie/mogelijkheid heeft de zak op "gentle" stand te vacumeren, kies dan voor deze optie. Hierdoor blijft de hamburger zijn vorm behouden en wordt deze als het waren niet samengedrukt door de zuigkracht van de vacuümpomp.
Na het individueel verpakken van de hamburgers pak je een grotere maat zak en leg je een klein zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een RVS moer, onderin de zak. Vervolgens kan je de individueel verpakte hamburgers per twee stuks naast elkaar in de grote zak erbij doen. Leg ze niet bovenop elkaar om samendrukking van het vlees weer te voorkomen. Vervolgens vacumeer en seal je de grotere zak met voorwerp en hamburgers er in.
Stel de sous vide op en stel de temperatuur en tijd in op 57 graden Celsius en 2 uur.
Als de sous vide klaar staat en het water op temperatuur is, kunnen de hamburgers in de waterbak geplaatst worden. Het voorwerp dat je onderin de zak gedaan hebt zorgt er nu voor dat de hamburgers niet gaan drijven en geheel onder water blijven. De dubbele zak is tevens een extra veiligheid voor het geval de eerste zak gaat lekken door bijvoorbeeld een slechte seal. Na 2 uur kan het vlees uit het water en zakken worden gehaald. Laat je op dit moment niet ontmoedigen door het uiterlijk van de hamburger, in de volgende stap ga je hier iets aan doen!
Stap 2:
Dep de hamburger droog met keukenrol. Gebruik geen (geparfumeerd) wc papier of gewassen theedoek. We willen geen ongewenste smaken in het vlees brengen. Leg ze, als ze daar al niet op lagen, op een geschikte ondergrond om op te kunnen branden.
De hamburgers kunnen nu aangebrand worden met de hiervoor geschikte brander. Het branden van vlees doe je het liefst uit veiligheidsoverwegingen in de buitenlucht.
Neem tijdens het branden de tijd en ga rustig met de vlam over het vlees totdat het niet meer rauwig kijkt en mooi bruin is. Tijdens het branden zorg je dat de blauwe kegel van de vlam het vlees niet aanraakt. In de blauwe vlam is het gas/butaan onvolledig verbrand en je vlees zal naar het gas gaan smaken. Dat is niet lekker!
Na het branden zijn de hamburgers klaar om opgegeten te worden!
De beoordeling:
Het vlees is beoordeeld op smaak, malsheid en techniek.
Smaak:
Deze hamburger proeft een beetje gewoontjes. Misschien omdat je twee uur moet wachten totdat hij klaar is en daardoor meer verwacht maar de smaak lijkt een beetje tegen te vallen. .
Voor smaak krijgt de hamburger een 6,5
Malsheid:
Prima malse hamburger maar niet bijzonder. Vergeleken met de barbecue hamburger scoort deze iets beter voor wat betreft malsheid.
De hamburger van bereid met behulp van de sous vide scoor voor malsheid een 7,5.
Techniek:
Een hamburger bereiden met behulp van de sous vide is stelt niet veel voor. Niet moeilijk en zo voor elkaar. Als je snel even een hamburger wilt, moet je wel rekening houden met de 2 uur gaartijd.
Voor techniek krijgt de sous vide een 7,5
Dit geeft een totaal gemiddelde score van een 7+ voor hamburgers bereid met behulp van de sous vide.