Bereiding op de barbecue
Voor bereiding op de barbecue hebben we gekozen voor de directe methode. Dit houdt in, simpel rechtstreeks boven de briketten je vlees garen tot de gewenste garing bereikt is. Door de structuur van het vlees (gehakt) heeft het niet zoveel zin de hamburgers op de indirecte methode te garen. De sappen/vet van het vlees loopt door de poriën uit het vlees waardoor de vlees niet per definitie malser is. Het voordeel van de directe methode is dat het snel is, je krijgt mooie gril-lijnen op het vlees en het krijgt meer smaken mee vanuit de briketten (de originele bbq smaak).
Wat heb je nodig:
Voor meer algemene bereidingstips en hoe om te gaan met de barbecue, klik hier.
Waarschijnlijk hebben de meeste mensen die dit lezen wel eens hamburgers op de barbecue bereid. Dit is ook geen rocket science en het gaat hier voornamelijk om een vergelijking te zien ten opzichten van de andere technieken. dus we houden het kort:
Maak met behulp van de firestarter je briketten aan. De hoeveelheid briketten die je gaat gebruiken is afhankelijk van het aantal hamburgers dat je gaat bereiden. Zodra de briketten rondom een as laagje hebben kunnen ze op de barbecue.
Wacht een paar minuten met de hamburgers op het rooster te leggen. Om mooie gril-lijnen te krijgen moet het rooster goed heet zijn. Draai de hamburgers na weer een paar minuten om. Voor het mooiste effect, wanneer je de hamburgers voor de 3e en 4e keer omdraait, leg je ze 45 graden gedraaid om een soort van rooster effect op de burger te krijgen. Als je dan toch bezig bent dan maar meteen goed.
Haal de burger van de barbecue als de gewenste gaarheid is bereikt. Om in de gaten te houden wanneer dit het geval is kan je de zijkanten in de gaten houden en/of er eentje open snijden. Een medium rare burger kan je een aantal minuten na laten garen in aluminium folie om deze wat malser te maken.
De beoordeling:
Het vlees is beoordeeld op smaak, malsheid en techniek.
Smaak:
Lekkere typische barbecue smaak duidelijk herkenbaar in de burger.
Voor smaak krijgt de hamburger een 7,5
Malsheid:
Hier valt niet veel op aan te merken. Niks mis met de malsheid maar vergelijken met de hamburgers bereid met behulp van onze andere technieken is dit iets minder.
Daarom krijgt de hamburger van de barbecue voor malsheid een 7.
Techniek:
Een hamburger op de barbecue bereiden staat meestal niet op zich. Vaak is de hamburger deel van een groter geheel als je gaat barbecueën en maak je de barbecue dus niet alleen aan voor dit specifiek stuk vlees.
Maar om wederom een eerlijke beoordeling te kunnen geven, gaat hier wel wat meer werk en tijd aan vooraf ten opzichten van de andere technieken.
Voor techniek krijgt de barbecue een 7.
Dit geeft een totaal gemiddelde score van een 7+ voor hamburgers op de barbecue