De Barbecue

De barbecue.... Wie kent 'em niet?

Heerlijk samen met je vrienden of familieleden in de achtertuin onder het genot van een biertje genieten van de lekkerste stukken vlees. 

Voor de meeste mensen is dit een beeld niet weg te denken tijdens de warme zomerdagen. 

Vlees op de barbecue bereiden, oftewel barbecueën, kan op verschillende manieren op verschillende soorten barbecues. Zo zijn er gasgestookte barbecues, barbecues gestookt op kolen en briketten, pellet smokers met automatische temperatuurregelingen en ga zo maar door. Ieder type barbecue kent zijn voor en nadelen. Beschikbaar budget en hoe leuk je barbecueën vindt zijn ook belangrijke factoren die een rol spelen bij het bepalen welke barbecue bij jou past. Bijvoorbeeld:

Heb je niet veel geld uit te geven en wil je zo simpel mogelijk kunnen barbecueën, dan kies je voor een goedkope (gas) barbecue.

Heb je een breed budget, wil je al je vlees een rooksmaak meegeven en wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken, dan is een pellet smoker misschien iets voor jou.

Heb je weinig opbergruimte, wil je toch op je balkonnetje kunnen barbecueën en ook je vlees kunnen roken, dan kies je wellicht voor de ideale tafelmodel barbecue.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Als je HIER KLIKT of hieronder bij overzicht van barbecues, dan kom je op de pagina waar verschillende barbecues uitgelicht zijn. Het vlees dat we bereiden voor onze reviews wordt altijd op een Weber performer bereid. Deze barbecue van Weber wordt op briketten of kolen gestookt en je kan hier een mooi aantal stukken vlees op kwijt. Je kan hier ook makkelijk vlees via de indirecte methode op bereiden. Wil je vlees wel of niet roken? het kan allemaal op deze barbecue. Deze barbecue is voorzien van een tafel om je spullen op te zetten zodat je je handen vrij hebt voor andere zaken (bijvoorbeeld voor je bier). Onder de tafel is een rekje bevestigd waar je ruimte hebt voor diverse voorraden. En deze barbecue is voorzien van een handige opslagcontainer voor je briketten. Aan de voorzijde van de tafel zit ook een uitneembare timer en aan de zijkant een beugel om de deksel in te schuiven. Sommige zullen zeggen: "overbodige luxe". Wij zeggen: "Super handig allemaal!". En laten we eerlijk zijn, het oog wilt ook wat.

Samengevat: Een prachtig exemplaar van Weber met de kwaliteit die we gewend zijn.  

Kijk HIER voor een overzicht van barbecues.

Kijk HIER voor een overzicht van barbecue accessoires.

Kijk HIER voor uitleg over de indirecte methode.

Kijk HIER voor een overzicht van soorten rookhout.

Kijk HIER voor een overzicht van briketten.

Kijk HIER voor een overzicht van houtskool.

Handige tips voor de barbecue:

Zorg altijd voor de veiligheid van jezelf en je mede-eters. Bij het barbecueën adviseren wij daarom ook altijd een emmer water binnen handbereik te houden, mocht er iets mis gaan.  Voor persoonlijke bescherming zijn hittebestendige handschoenen aan te raken. Om je kleren te beschermen tegen spetters en dergelijke kan je een schort gebruiken maar deze is vooral functioneel voor het opbergen van gereedschap of accessoires.

Gebruik de hitte van de barbecue voor het schoonmaken van je rooster. Gebruik geen agressieve chemicaliën om je barbecue of rooster schoon te maken. Dit kan de beschermende laag van de barbecue of rooster aantasten. Gebruik eerst de achterkant van je borstel om na het barbecueën de grove vlees/kruiden restanten te verwijderen. Haal daarna een keer de borstelzijde erover heen. Kijk na het borstelen altijd even of er geen ijzerdraadjes van je borstel op het rooster achtergebleven zijn. Deze zijn namelijk niet goed verteerbaar door het menselijk spijsverteringsstelsel. Voor wie het niet doorhad, dat was een understatement. Voordat je gaat barbecueën stook je de barbecue met het rooster erop een keertje lekker hoog op qua temperatuur, om alle achtergebleven bacteriën te doden. Je kan het rooster ook afwassen met afwasmiddel. Als je dit laatste doet, vergeet dan niet toch af en toe de barbecue en rooster som op te stoken als je vaak op lage temperaturen stookt of rookt.

Sluit als je klaar bent met barbecueën de ventilatie roosters boven en onderin de barbecue. De barbecue zal dan sneller afkoelen omdat de briketten doven door zuurstofgebrek Als je een goede kwaliteit kokosbriketten gebruikt, dan kan je met een beetje geluk een gedeelte van de resterende briketten de volgende ronde ook weer gebruiken.

Misschien vanzelfsprekend maar toch de moeite waard om te benoemen: Gebruik altijd originele meegeleverde onderdelen en lees de veiligheidsinstructies van de documenten, voordat je je spullen gaat gebruiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je garantie zou kunnen vervallen bij verkeerde installatie/gebruik. Kijk uit met kinderen, huisdieren en brandbare stoffen in de nabije omgeving van je barbecue.